Чому у Вихвостові краще, ніж деінде?

12.06.2009 00:00

 

Прикладів зубожіння і занепаду українських сіл можна навести немало. Зарослі бур’яном поля, зруйновані ферми, закриті школи та дитсадки, покинуті обійстя – таку картину можна побачити на півночі Чернігівщини у більшості сіл. У пошуках кращої долі молоді люди їдуть звідти і не повертаються. Тож там і живуть переважно пенсіонери та… п’яниці. От і виникає питання: чи можна відродити село? Виявляється, можна, не все ще втрачено. В цьому я переконалася під час поїздки у село Вихвостів, що на Городнянщині.

Отримати безвідсотковий кредит просто
Стан дороги, яка веде до Вихвостова, вражає. Асфальтне покриття майже в ідеальному стані. При в’їзді в село поряд із звичайним дорожнім знаком, на якому зазначена назва населеного пункту, мимоволі звертаєш увагу на яскраву вивіску. На ній напис: «Ласкаво просимо! Сільськогосподарське товариство «Віра». Якщо ж в селі є «Віра», то… мають бути і робочі місця. Голова Вихвостівської сільради Олександр Акуленко та керівник місцевого сільгосппідприємства Микола Кондренко підтверджують мою думку. «Люди з нашого села не виїжджають. До нас, навпаки, приїжджають, - говорить голова сільради. – Їдуть не лише з усієї області, а й - з інших регіонів України! Є у нас уродженці Івано-Франківщини, Закарпаття, Одещини, Львівщини, Тернопільщини, Житомирщини, Донеччини, Сумщини, Миколаївщини. Приїжджають до нас тому, що вдома безробіття, а тут на роботу влаштовуються і живуть». Щоправда, за його словами, корінних мешканців все ж таки більше, ніж приїжджих.

Нині на території Вихвостівської сільради, до складу якої входить два села (Вихвостів та Розвинівка) мешкає 1 050 осіб. «У нас в селі живе 27 багатодітних родин, - з гордістю говорить Олександр Акуленко. – Минулого року народився 21 малюк. Цього року – вже п’ятеро. Загалом у нас аж 80 дошкільнят. В школі навчається 132 школярів».

У Вихвостові є майже все, що потрібно для нормального життя (асфальтне покриття на дорогах, газ, школа, ФАП, сільгосппідприємство). Ще будуються пекарня та макаронна фабрика. Навіть маленьке село Розвинівка, і та - не виживає, а живе! «У селі мешкає 55 працюючих (з них лише одна людина - місцева), 19 пенсіонерів, 34 дітей (з них 15 дошкільного віку, 14 школярів та 5 студентів)», - розповідає керівник місцевого сільгосппідприємства.

Люди, щоправда, живуть не в нових будинках, але всі, навіть приїжджі, мають власні оселі. А ще там видають… безвідсоткові кредити на придбання житла. «Якщо людина приїхала до нас в село, бажає тут оселитись і працювати, ми їй допомагаємо, - говорить Микола Кондратенко. – Робота у нас є, а житло ми купуємо. Робимо в будинку ремонт, потім укладаємо з людиною договір на 10 років: ми їй - житло, а вона упродовж 10 років має виплатити нам його вартість без будь-яких відсотків чи надбавок! На території сільради товариство вже придбало 248 дворів для своїх працівників».

Не скаржаться мешканці Вихвостова та Розвинівки і на заробітну плату. Середня зарплата в минулому році – 1,8 тисяч гривень. Заробітна плата доярки залежить від надоїв. Їхня середня зарплата за три місяці цього року коливалась від 2,5 до 4,4 тисяч гривень.

Є ферма – є село
До речі, Вихвостівська сільрада – єдина в районі, яка живе без дотацій - за рахунок власних надходжень. Чому ж Вихвостів і Розвинівка не занепали, як більшість поліських сіл? Відповідь очевидна: там де є сільгосппідприємство, де є тваринницька ферма, де засіваються поля – село процвітає. На території Вихвостівської сільради вже давно успішно працює СТОВ «Віра». Нині господарство входить у десятку найкращих сільгосппідприємств Чернігівщині. Керує «Вірою» не столичний бос чи невідомий інвестор, а мешканець Вихвостова. Очолюване ним сільгосппідприємство вирощує найвищі в районі врожаї зернових культур. Ще товариство займається розведенням великої рогатої худоби. Більше 50% молока, яке виробляється на Городнянщині – саме з «Віри». Середньорічний валовий надій молока від корови сягає 6 тисяч кілограмів. «В середньому за добу корова дає 22 кілограми молока, - говорить передова доярка товариства Любов Ховренко. – Я все своє життя пропрацювала на фермі з корівками. Поступово підготувала собі заміну і в 50 років пішла на пенсію. Нині я на заслуженому відпочинку. На цій фермі працюють і моя невістка, і племінниці. Головне у роботі доярки – любити корів і правильно доглядати за ними, тоді й надої будуть високими».

Їм би ще дитсадок!
Та є у Вихвостові і проблеми… Головна з них - відсутність дитсадка. Цей заклад конче потрібен місцевим мешканцям, адже бабусь-дідусів немає поруч, а батьки ходять на роботу. Хтось змушений брати дитину з собою на ферму чи у поле, інші – залишати улюблене чадо вдома без нагляду. Коли ж малюк покинутий напризволяще - до трагедії один крок. «За останні роки у Вихвостові загинуло троє дітлахів. Залишені без нагляду діти втопились у місцевих водоймах», - говорить Олександр Акуленко.

Дитсадок же в селі почали будувати давно - аж у 1995 році, але й до цього часу роботи не завершили. Спочатку цей заклад будувався за кошти «Віри», потім дитсадок, згідно із законодавством, був переданий на баланс сільради. Подальше будівництво мало здійснюватись вже за бюджетні кошти, але грошей забракло. Дитсадок залишився недобудованим. Обласні посадовці обіцяють: у 2009 році будівництво буде завершене. На ці потреби з держбюджету цього року планується виділити 1 мільйон 960 тисяч гривень.

А мешканці Розвинівки ще скаржаться на розбиту дорогу до їхнього села та відсутність автобусного сполучення з Черніговом. «З’їздити у лікарню в Чернігів ціла проблема! В наше село не ходять автобуси», - в один голос говорять місцеві мешканці. Посприяти у розв’язанні цієї проблеми обіцяв губернатор області, але конкретних дат не називав. Немає у Розвинівки і газу. Та, враховуючи цьогорічні газові перипетії, говорити про те, коли в селі з’явиться блакитний вогник, не беруться навіть посадовці обласного рівня.

Тема: Чому у Вихвостові краще, ніж деінде?

Комментарии не найдены.

Новый комментарий