Феномен народжуваності у Вихвостові

24.01.2008 00:00

 

У селі Вихвостів Городнянського району Чернігівщини народжуваність дітей зараз вдвічі більша, ніж у радянські часи.
Чому?
І це при тому, що в чверті сіл Чернігівщини за останні вісім років не народилось жодної дитини.

— Щорічно у нашому селі народжується 14-15 діток, в цьому році вже народилось три немовляти, — говорить Микола Кондренко, директор вихвостівського СТОВ «Віра».

— Зараз у нас 80 дітей дошкільного віку і 128 — шкільного. На село у тисячу жителів. Це більше, ніж у чотирьох навколишніх селах разом взятих.

Мешканці Вихвостова, села, за подіями в якому була створена повість Михайла Коцюбинського «Фата моргана», мають по троє-четверо дітей. А в сім’ї Валентини Олійник їх аж десятеро.

Цей феномен народжуваності можна пояснити просто.

СТОВ «Віра» забезпечує усіх своїх працівників житлом. А за умови сплати 100 гривень на місяць через п’ять років житло стає їх власністю. У вигляді зарплат та премій працівникам «Віри» минулого року виплачено 3,5 мільйонів гривень.

Доярка Любов Ховренко, яка наприкінці цього року була нагороджена медаллю «За працю і звитягу», заробляє 2700 грн. на місяць. Ще 4 тисячі отримала як премію до Дня сільгосппрацівника. Двоє її дітей і п’ятеро онуків не проміняли рідний Вихвостів на місто.

Але в селі нема дитячого садка. І всі вісімдесят дітей знаходяться без догляду, поки їх батьки працюють.

Хтось змушений брати дитину з собою на роботу. Питання будівництва дитсадка вже давно стало нагальним. Приїздили депутати обласної і Верховної рад. Навіть уряд мав намір виділити 300 тисяч гривень — половину від необхідної для будівництва суми. Але пішов у відставку. Питання залишається відкритим. Вихвостовці не втрачають надію, що їм допоможе обласна влада.

— Якби у нашому селі був дитсадок, я б не сидів коло малої Дашки, а пішов би гуляти на вулицю, — каже Сашко Олійник і з заздрістю дивиться у вікно.

Тема: Феномен народжуваності у Вихвостові

Комментарии не найдены.

Новый комментарий